Camper

Camper

Wonen en leven vanuit een camper biedt veel vrijheid en onafhankelijkheid. Daarbij geeft het mensen veel voldoening en rust. Je beleeft elke dag wel iets nieuws, en je krijgt er een echt vakantiegevoel van. In Nederland zijn er naar schatting ongeveer 1876 mensen die in een camper wonen waarbij een selecte groep in grotere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen, verdeeld zijn over heel Europa. Door de enorm stijgende energie kosten en hoge inflatie voelen steeds meer mensen zich genoodzaakt om in een auto of in een camper te wonen

Met de huidige technologieën is het in de wintermaanden prima te vertoeven . In Europa zijn er veel camperplaatsen, zowel betaald als gratis. Hoewel de gratis plaatsen in Nederland drastische afneemt in tegenstelling van andere omringende Europese landen. Camperplaatsen kun je vinden op de welbekende apps park4night en Campercontact ( NKC). In Nederland zijn er verschillende campers in diverse soorten en maten en is het raadzaam om ook eens een kijkje te nemen op de sites van onze aangesloten partners en ook verwijzen wij jullie graag door naar andere inspiratiebronnen.

Wat wij als organisatie willen doen:

Meer inzet op collectieve gemeenschappelijke woongroepen en staplaatsen voor camperbewoners
Als organisatie zelf briefadressen verstrekken
Verzekeringen voor camperbewoners

Vragen en antwoorden

Mag je in een camper wonen?

Wonen in je camper: mag dat? Ja, dat mag! Maar voordat je je huis verkoopt en voorgoed in je camper gaat wonen, is het belangrijk dat je zaken op de juiste manier regelt. Vereniging Alternatief Wonen kan jou hier ondersteuning in bieden.  Zo ben je in Nederland verplicht om een adres op te geven zodat de overheid je te allen tijde kan bereiken. Tegenwoordig gaat dat ook online.

Als inwoner van Nederland ben je verplicht om een adres op te geven bij de gemeente. Dit staat beschreven in de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP). Dit adres kan je woonadres zijn, maar het mag ook een zogenaamd postadres zijn. Het doel van dit postadres is dat je voor de overheid bereikbaar bent. Om die reden mag het geen postbus zijn.

Houd je een koop- of huurwoning aan, dan hoef je verder niets te regelen. Zolang je af en toe je post ophaalt en leest, kan je weinig gebeuren. Wil je je huur opzeggen of je woonhuis verkopen, dan dien je gebruik te maken van een postadres. Dit regel je op de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van de gemeente waar jouw postadres zich bevindt.

Regel een postadres ( briefadres)

Het postadres (of briefadres) dat je kiest hoeft niet in de gemeente te zijn waar je woont. Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.

Als je op het gemeentehuis bent om je postadres / briefadres te laten registreren, zal er altijd aan je gevraagd worden wat de reden is dat jij gebruik maakt van een postadres. Check bij de gemeente waar jij je postadres hebt hoe lang je hier ingeschreven mag staan op een postadres. In sommige gemeenten zit hier een maximum aan van anderhalf jaar. In andere gemeenten is dit maximaal een jaar, maar kun je nog twee keer een verlenging van een half jaar aanvragen.

Mocht je problemen ondervinden met een gemeente of overheidsinstelling, neem dan ten alle tijden contact met ons op en word lid van onze verenging, zodat we gezamenlijk met onze consultants een oplossing kunnen zoeken en als belangenorganisatie als zodanig collectief kunnen optreden.

Waarom in een camper wonen?

Door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie voelen steeds meer mensen de noodzaak om in een camper te wonen. Dit zijn vooral mensen die door relatiebreuk of door financiële problemen deze keuze hebben genomen. Ook is de groep die nu in een auto wonen enorm gegroeid

In een camper leef je vrij en blij en kun je staan en gaan wanneer je wil. Daarnaast is het een stuk voordeliger dan een reguliere woning en houd je meer financiële armslag over om leuke dingen te kunnen doen. Tegenwoordig zijn de fabriekscampers uitgerust met zoveel technieken dat het ook in de wintermaanden het prima te doen is. Recreatieve voertuigen kunnen met beperkte aanpassingen prima fungeren als permanente bewoning en duurzaam gebruikt worden. Daarnaast kun je nog iets van de wereld zien en leuke reizen maken.

Wat zijn de nadelen van wonen in een camper?

Het wonen in een camper heeft zeker zijn charme, maar kent ook zijn nadelen. Wij zullen een aantal nadelen benoemen. 

Wanneer je camper stuk is, dan is ook je huis stuk. Dit kan tot grote problemen leiden en frustraties. Bij de meeste garages of camperbedrijven mag je binnen niet in je camper blijven en heb je een ander onderkomen nodig. Vaak hebben garages of camperbedrijven onderdelen niet op voorraad en het langer duurt totdat je camper gemaakt is. Dit is dan ook één van onze agendapunten om samen met onze leden en partners een oplossing te zoeken voor dit probleem

In Nederland mag je niet overal staan en mag je alleen staan bij de daarvoor aangewezen plaatsen. Doordat er heel vaak de gratis plaatsen verdwijnen ben je des te meer afhankelijk van betaalde plekken. Hierdoor wijken camperaars vaak uit naar afgelegen parkeerplekken en tankstations om het leven in een camper nog enigszins betaalbaar te houden.

Als camperaar moet je altijd zoeken naar plaatsen waar je water kan laden of je grijswatertank en cassette toilet kan legen. In de wintermaanden zijn de meeste sanitaire voorzieningen gesloten en zijn deze plaatsen zeer beperkt . Ook heb je vaker stroom nodig om je accu’s te kunnen opladen. Ook dit punt staat op onze agenda om hier aandacht voor te vragen

Zomers kan het erg druk zijn op camperplaatsen waardoor je langer moet zoeken voor een geschikte plekje. 

 

Dit zijn enkele voorbeelden en zo zijn er nog talloze problemen die voor kunnen komen.

 © 2023 Vereniging alternatief wonen
crossmenuarrow-down