Vanlife

Vanlife

Vanlife is precies zoals de vertaling. Leven vanuit een busje. Vanlife is booming in Nederland en in andere Europese landen en word steeds populairder bij jongeren en senioren. Steeds meer mensen bouwen een bestelbusje om tot camper en laten deze door de RDW keuren. Daarnaast zijn er ook bedrijven waar je dat kan laten doen. Ook zijn er een aantal fabriekscampers in een vorm van een busje. De voor- en nadelen zijn precies hetzelfde als camper, hoewel je met een busje makkelijker kan parkeren manoeuvreren.

Steeds meer mensen kiezen voor een bus camper omdat ze comfortabel rijden en vrijwel onopvallend zijn. Ze zijn te krijgen in verschillende indelingen en inferieuren.

Vooral de mensen die werken en wonen willen combineren is een bus camper uitermate geschikt en natuurlijk mooie rijzen er mee te maken.

Steeds meer mensen overwegen hun huis te verkopen of te verhuren om vervolgens in hun camper te gaan wonen.  Ook zijn er ook een groep mensen die dat al een tijdje doen. Door de algehele ontwikkelingen  die in Europa gaande is hebben steeds meer mensen behoefte naar een betaalbare alternatieve woonvorm en een vrij en onafhankelijk leven te leiden. De afgelopen jaren hebben we gezien dat deze groep ontzettend is gegroeid en word het wonen in een (bus)camper dan ook gezien als een serieus alternatief i.p.v. een traditioneel huis.

Vragen en antwoorden

Mag je in een camper wonen?

Het is bij de wet niet verboden om in een (bus)camper te gaan wonen, hoewel de definitie “wonen” wel een discutabel punt is waarover de meningen bij juristen over zijn verdeeld. Als organisatie hebben wij dat door een aantal juristen laten uitzoeken. De conclusie is echter dat er nergens in de wet staat dat het niet mag.

Wie permanent in een (bus)camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo’n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres. Dit moet een bestaand adres zijn en het mag geen postbus zijn. Per 1 januari is de gemeente verplicht om een briefadres te verstrekken. Echter de praktijk wijst anders uit.

Briefadres opgeven

Bij het opgeven van een briefadres moet de camperaar vermelden waarom een briefadres wordt opgegeven in plaats van een woonadres. Bovendien is er schriftelijke instemming vereist van de bewoner van dit adres. Deze moet er namelijk voor zorgen dat de post van officiële instellingen en dergelijke daadwerkelijk bij de camperaar terechtkomt. Een briefadres is tijdelijk. De gemeente bepaalt hoelang de camperaar op een briefadres ingeschreven mag blijven en of deze eventueel word verlengt. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is permanent wonen in een camper toegestaan.

Waar mag je staan met je (bus)camper?

APV controleren

Wáár de bus camper mag staan, is een ander verhaal. Vrij kamperen en langdurig parkeren is vaak niet toegestaan. Regels hierover kunnen per gemeente verschillen. Het is dus verstandig om hier de algemene plaatselijke verordening (APV) zorgvuldig op na te slaan. Er zijn in Nederland verschillende apps zoals campercontact, camperstop en park4night waar je zowel gratis als betaalde camperplaatsen kan vinden en waar je kan staan.

Waar kan ik mijn camper verzekeren?

Als briefadreshouder is het vrijwel onmogelijk om je camper ergens te verzekeren wanneer je deze gebruikt voor permanente bewoning. Een gewone (bus)camper verzekering is dan niet mogelijk. Dit kan kan voor de meesten een bottleneck zijn. Toch zijn er in Nederland een aantal verzekeringsmaatschappijen waar je wel terecht kan. Ook is het binnenkort mogelijk om je camper te verzekeren bij ons.

 © 2023 Vereniging alternatief wonen
crossmenuarrow-down